"Досега бяхме съседи с Турция, сега ще бъдем с Близкия изток”, коментира Георги Димов

„Операцията в Сирия ще доведе до много по-голяма дестабилизация и до много по-голямо уронване на престижа на Турция. Както и отдалечаване от идеята на президента Реджеп Ердоган да се изживява като световен лидер. В момента е под сериозна въпросителна и това дали е и регионален лидер. Досега са ми известни само 5 държави, които са подкрепили Турция. Смятайте всички останали на какво мнение са”. Това  заяви в предаването бившият български консул в Одрин Георги Димов.

Турция започна военна операция в Сирия

По думите му устройването на мигрантите в Турция означава, че Близкият изток идва на нашата граница. „Променя се целият генетичен код. Досега бяхме съседи с Турция, сега ще бъдем с Близкия изток”, коментира той.

Арабската лига на извънредна среща заради турската офанзива в Сирия

Димов е категоричен, че няма основание България да не се притеснява от заплахата на Ердоган, че ще пусне мигрантите към Европа, ако тя определи действията на страната му в Сирия като инвазия. „По-голямата част от международната общност са категорично против тази операция и я определя точно като инвазия. Защото това не е нищо друго”, каза още бившия консул в Одрин.

ОПЕРАЦИЯТА В СИРИЯ: Заплашва ли ни нова бежанска вълна?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.