Дхаулагири е четвъртият осемхилядник на Скатов за 2019 г.

"Една невероятна експедиция за силата на духа и безкрайните хоризонти на човешките възможности". Това написа Атанас Скатов във Facebook на връщане към София. Той изкачи четвърти осемхилядник за тази година - връх Дхаулагири в Непал (8167 м), го прие на 3 октомври.

"Винаги последната експедиция ти е най-прясна в главата и ти се струва най-трудна. Тази действително беше най-трудна, но факторите са комплексни. Дхаулагири не беше заплануван за есента, но не спря да вали сняг", каза в ефира на "Събуди се" алпинистът Атанас Скатов за изкачването на четвъртия си осемхилядник.

Атанас Скатов изкачи десетия си осемхилядник

По думите му връх Дхаулагири е бил труден за изкачване. "Няма осигуровка и ние се връзвахме един с друг, но се развързахме, за да може всеки да е поотделно, защото опасността е голяма. Снегът е около 30 см върху гладка скала", каза още Скатов.

Той обясни, че енергия за изкачването дават геловете. "На всеки 3 часа гледам да вземем един гел, а пък вървях през цялата нощ и беше много студено. Носих със себе си една бутилка, защото за мен е най-важен животът", заяви алпинистът. 

Още 4 осемхилядника остават на Скатов за изкачване - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма. "Те остават за догодина, за да мога да се подготвя и да съм финансово добре. Всеки човек има нужда да остане сам, а и силно вярвам, че можем да намалим животинската храна", каза Скатов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.