Темата коментира пастор от Обединената Божия църква „Бъдеще и надежда”

Седмица след мистериозното съобщение, че социалните събират деца директно от класните стаи в Ямбол и Сливен хората от ромските квартали все още не могат да кажат откъде е тръгнал слухът. В темата бяха намесени и църковни водачи, а ромски лидери заподозряха умишлен заговор с цел нагнетяване на напрежението преди избори. Родителите споделят, че се чувстват използвани.

Според Петко Асенов, комисар на Световната ромска организация, пръст в истерията имат партиите, които пък говорели през различни църкви в махалите.

След паниката в училище в Пазарджик: Учителите обикаляли домовете на децата, спрени от клас

„Сред тези, които работят с тях, са т.нар. евангелски църкви. Мога да кажа със сигурност за Тони Еленков от Обединена Божия църква „Бъдеще и надежда” - основно те работят с ромските църкви в цялата страна”, каза за NOVA Асенов.

Пастор Еленков не крие, че според него всички промени в законите, засягащи децата, трябва първо да се обсъдят широко. Отрича обаче неговата църква да е разпространявала слухове за отнемане на деца.

МВР и ДАНС търсят източника на слуховете за отнемане на деца

„За мен това е несъстоятелно, нелепо. И не мога да разбера кой би спекулирал по този начин. Напротив - ние непрекъснато проповядваме, че хората трябва да се обучават, да се образоват, децата трябва да ходят на училище. По време на литургиите знаем, че църквата не може да се занимава с политика, но когато общуваме със семейни приятели, когато се събираме по различни поводи, разбира се, че споделяме нашите страхове и нашите възгледи”, заяви пасторът.

Полицията и прокуратурата вече разследват откъде тръгнаха слуховете. В петък са разпитани много хора от ромските махали в Ямбол и Сливен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.