Коментира председателят на партията Румен Петков

Ремонтът на учебните самолети L-39 в Одеса стана повод от АБВ да поискат оставката на военния министър, като го обвиниха, че не е провел както трябва процедурата за обществената поръчка. Красимир Каракачанов отхвърля обвиненията.

„Писах до чешкия завод-производител на самолетите. Отговориха ми с цялата кореспонденция”, заяви Петков в ефира на „Неделята на NOVA”. „Фирмата, която е спечелила обществената поръчка, пише на чешкия завод, че няма техническата документация, за да изпълни поръчката. Цитирам: „Ние бихме желали да подчертаем, че доставката на техническата документация е от решаващо значение за безопасната работа, качеството и надеждната поддръжка на самолетите”. Чехите няколко пъти са предупредили министъра, че тази фирма не може да извърши поръчката”, заяви Петков.

БСП поиска изслушване на двама министри за ремонта на Су-25

По думите му чешкият производител се съмняват в украинската фирма, която ремонтира самолетите, затова отказват да предоставят техническата документация.

„Фирмата, която е спечелила обществената поръчка, е декларирала, че има техническата документация, а всъщност я няма. Уверен съм, че нашият министър на отбраната много добре знае, че чешката фирма не е предоставила на никого тази техническа документация”, заяви Петков. „Единият от двигателите е дал дефект преди да бъде монтиран”, твърди лидерът на АБВ.

Петков коментира и предизборната кампания.

„За мен е важно столичани да разберат, че новата атмосфера ще даде бюлетина номер 14 с лидер Ивайло Калфин. Искаме тотален контрол върху обществените разходи. Искаме нов общински съвет, който да е ефективен. Кметът трябва да има съветници. Изборът не е просто да сменим кмета, а атмосферата”, заяви Петков.

Запитан за диалога с БСП, Петков каза:

„Върви активен диалог в лявото пространство. Имаме общини, в които усещането за алтернатива е силно- Русе, Търговище, Дряново. В повече от 40 общини не просто сме заедно”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.