Как бяха спасени 25 български войници, пленени от германската армия в Охрид

Навършват се 75 години от спасяването на 25 български войници, пленници на германската армия в Охрид. След събитията, случили се на 13 и 14 октомври 1944 г., градът е заплашен от унищожение. Жителите му дръзват да освободят и укрият пленници на германската армия. 

Всичко започва, когато през града преминава на пръв поглед поредната немска военна колона. Сред хората обаче тръгва мълва за пленени български войници и любопитството им бързо прераства в действие, като за по-малко от половин час всички пленници изчезват вдън земя.

Реакцията на германците не закъснява и комендантът на Охрид – майор Баумгартен, поставя смъртоносен ултиматум на кмета и градските съветници, ако не бъдат върнати военнопленниците. Ситуацията след него се превръща във виелица от преговори, шокиращи решения от немска страна и неочаквани обрати.

Как златото на охридчани ще промени историята за военнопленниците, бягството, германската реакция и развоя на събитията от инфарктните 24 часа за Охрид през октомври 1944 г - гледайте  във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.