Речта на кралицата очертава законодателната програма на Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън изложи днес приоритетите на своето правителство на парламентарна помпозна церемония, на които присъства кралицата, с Brexit на първо място в дневния ред.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Речта на кралицата бележи първото подобно обръщение на монарх след 21 юни 2017 г. Тази година обръщението очертава законодателната програма на Великобритания за предстоящата година. Тя обяви в реч пред депутатите списък с 26 нови законопроекта, вариращи от прилагането на все още нефинализираното споразумение за развод с ЕС до наказателното осъждане и околната среда.

Шотландски съд отхвърли жалба да се принуди Борис Джонсън да поиска отлагане на Brexit

Снимка: EPA/БГНЕС

"Приоритетът на моето правителство винаги е бил да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври", каза 93-годишната кралица Елизабет от позлатен трон, изнасяйки реч, написана от правителствени служители. Речта се произнася традиционно в Камарата на лордовете.

"Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с Европейския съюз, основано на свободна търговия и приятелско сътрудничество."

Снимка: EPA/БГНЕС

Обхватът на очертаните политики включва планове за законопроект за оттегляне на ЕС със сделка, която Джонсън все още се стреми да постигне с Брюксел, преди планираната дата на заминаване в края на месеца. Няколко дни дебат ще последват речта, завършекът на която ще бъде окончателно официално гласуване за нейното одобрение.

Борис Джонсън ще поиска отлагане на Brexit, ако не успее да сключи споразумение с ЕС

Лидерът на консерваторите многократно е казвал, че Brexit трябва да се случи този месец, повече от три години след като британците гласуваха на референдум през 2016 г. да напуснат блока след близо пет десетилетия членство. Ако не успее да постигне сделка на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, той рискува да поиска Брюксел да го отложи съгласно закон, предназначен да предотврати потенциално вредно излизане „без сделка“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.