В НАТО се появи разделение, след като членката на алианса Турция започна офанзива в Сирия миналата седмица

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг защити днес своята позиция за турската операция срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия, като заяви, че военният алианс не трябва да губи единството си в борбата срещу ИДИЛ, предаде БТА

"Ние не трябва да застрашаваме резултатите, които постигнахме срещу нашия общ враг", каза Столтенберг на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в Лондон в отговор на въпроси от делегати на Франция и Италия, според които той проявява отстъпчивост към Турция.
"Турция е важна за НАТО...Ние рискуваме единството, от което се нуждаем в борбата срещу ИДИЛ, каза Столтенберг.

Светът реагира на турската офанзива в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува от своя страна съюзниците от НАТО, които обмислят разширяване на оръжейното ембарго спрямо Турция заради операцията й в Сирия.

Ердоган заяви в Истанбул, че е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Борис Джонсън, като посочи, че и двамата "не знаят истината" за турската операция и са под "сериозен дезинформационен натиск".

Борисов свиква Съвет по сигурността заради Сирия

Германия, Франция и Холандия вече спряха продажбата на оръжие за Турция, а външните министри от страните от ЕС обсъдиха на среща в Люксембург турската операция, като се договориха да координират политиките си за доставка на оръжия за Турция, информира ТАСС.
"Ние сме съюзник от НАТО. Забележете, че всички тези страни са от НАТО", коментира турският президент.

В помощ на кюрдите: Дамаск изпраща армията на границата с Турция

Той посочи, че Турция е заплашена от "терористични" организации в Сирия, имайки предвид кюрдските групи, които Анкара смята за свързани с дългогодишния бунт в границите на Турция.
Сирийските кюрди бяха ключов съюзник на предвожданата от САЩ коалиция в борбата срещу "Ислямска държава".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.