Мерките, които е взела страната ни, работят идеално, категоричен е премиерът

„Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица – нула мигранти на границата с Турция, по-голям е натискът откъм Гърция. Там сме взели повече мерки и е спокойно”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента Румен Радев.

СНИМКИ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ СЛЕД СРЕЩАТА С ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Двамата разговаряха след Съвета по сигурност към МС. На „Дондуков” 2 бяха и вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, външният министър Екатерина Захариева. Целта им беше да информират Румен Радев за онова, което са докладвали службите, както и да обсъдят ситуацията с турската инвазия в Сирия и рисковете за нашата страна.

„Категорични сме, че военната операция трябва да спре, че рискът от хуманитарна криза е много голям. А хуманитарната криза означава нарастване на мигрантската вълна. Настояваме да бъдат прекратените военните действия. Само дипломацията може да реши този конфликт”, подчерта Борисов пред журналисти.

„Мерките ни към този момент работят идеално. За евентуални извънредни ситуации сме провели учение между МВР, Гранична полиция, армията, Специалните сили”, допълни премиерът.

„Искам да се спазва споразумението с Турция. Не знам какво ще се случи със страната, ако влязат 50-100-200 хил. мигранти. В Гърция има острови, има къде да ги слагат. Ако влязат в Странджа няколкостотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата”, допълни Борисов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

"България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници". За това призова президентът Румен Радев на среща с министър-председателя, представители на правителството и на службите за сигурност, които го информираха за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет, съобщават от президентството. Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

 

Видео: БГНЕС

По време на срещата на „Дондуков“ 2 беше обсъдена ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, както и предприетите от отговорните институции мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите. Представителите на службите за сигурност увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, но ще продължат да следят внимателно развитието на ситуацията.

Снимка: Президентство

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.