Те са отведени за разпит

Арести и политически обиди заради  расисткия скандал около мача България – Англия. По последни данни поне 15 души са участвали в провокациите. Има няколко задържани, други все още се издирват.  Междувременно стана ясно, че акцията на Спецпрокуратурата е за корупционни практики.

 

По последна информация на NOVA най-вероятно са задържани 9 души. За толкова е подадена информация в прокуратурата. За тях има категорично събрани данни, че са участвали в незаконната проява. 1 запалянко отива на съд за хулиганство. На 8 беше забранено да посещават мачове. Разпознати са и по записи от охранителните камери на стадиона. Тепърва ще се установява самоличността и на други от участващите в провокацията, така че най-вероятно броят на задържаните ще се увеличи.

 

Текст под ембед

Скандирания, нецензурни думи, расистки изказвания и използване на нацистки символи, вкараха футболни фенове в районното.  „Всички нарушители на обществения ред ще бъдат призовани, а някои от тях – задържани. Не толерираме такова поведение, всички нарушители, които си позволят такова поведение ще бъдат призовани, някои задържани”, каза директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев.

България унизена от Англия с 0:6 (ВИДЕО+СНИМКИ)

През целия ден в 1 РПУ в София викаха футболни запалянковци за разпити. Шестима бяха задържани още до обед.  Други, за които е установено, че са били сред провокаторите, се издирват. Разследващите имат данни и за още хора, участвали в провокацията, която вкара България ни в световните медии като расистка държава. „По –голямата част от тях са фенове на наши агитки. Дори бих казал част от радикалните фенове. Ще бъдем безкомпромисни. Има и от провинцията.  По-голяма част са от София. Доста голяма част от тях са с криминални регистрации”, допълни комисар Хаджиев.

Задържаните ще получат забрана да посещават мачове за известен период и ще платят глоба  между 1000 и 2000 лв.

 Един от заснетите на камерите е ММА боеца Георги Валентинов. Пред нас отрече да е участвал в провокация. В съобщение, което зпрати до екипа ни твърди, че не е чул обидни думи и докато е бил на стадиона не е имало провокация от тяхна страна , напротив имало арогантно отношение от страна на чуждите фенове още преди мача в центъра на София. В неговата компания на трибуните са още няколко младежи с черни дрехи, единият от които – известен фен на Левски с татуировки с нацистки символи.  От националния клуб на привържениците на „Левски” отказаха коментар. А шефът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка.

СЛЕД СКАНДАЛНИЯ МАЧ С АНГЛИЯ: Докъде ще стигне напрежението в българския футбол?

Снимка: МВР

От УЕФА обявиха, че са повдигнали обвинение срещу Българския футболен съюз за расистко поведение, хвърляне на обекти, нарушение на реда по време на изпълнението на националните химни и оказване на повторения по таблото на стадиона. Тъй като това не е първото обвинение срещу България за расизъм и заради големия международен отзвук, се очаква наказанието от УЕФА да бъде доста сурово. От УЕФА са повдигнали и две обвинения срещу Английската футболна асоциация - за нарушение на реда по време на изпълнението на химни и неосигуряването на достатъчно стюарди в сектора за гости.

Борислав Михайлов подаде оставка, полицията влезе в БФС (ОБЗОР)

От УЕФА уточняват, че все още не е определена датата, на която ще разглеждат случая. Селекционерът на България Красимир Балъков официално поднесе извиненията си на футболистите на английския национален отбор след расистките прояви по трибуните.

На следващия ден след мача премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а два часа, след като Михайлов обяви, че подава оставка, ГДБОП влезе в базата в “Бояна”. За разпит бе задържан шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев, както и още четирима души.

Официално бе обявено, че акцията на антимафиотите е срещу група, която е правила далавери с нарядите на съдии. От Шумен коментарът на премиера бе, че операцията на ГДБОП в Българския футболен съюз е планирана отдавна. Премиерът беше категоричен, че акцията е подготвена преди няколко дни и няма общо нито с расисткия скандал по време на мача Англия – България, нито с решението на президента на БФС Борислав Михайлов да оваканти поста си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.