Радев критикува правителството, Кралев го нарече некомпетентен

Напрежението около мача между България и Англия доведе и до политически скандал.  Президентът Румен Радев обвини правителството в безпрецедентна намеса. Спортният министър Красен Кралев му отвърна.

Скандалът след мача постепенно премина от полето на футбола в полето на политиката.

„Футболът е огледало на държавата. Каквото ни е управлението на страната, такова е и това на българския футбол”, коментира президентът Румен Радев.

Задържаха четирима фенове за расисткия скандал (СНИМКА)

Повод за критиките на държавния глава стана поисканата от премиера оставка на Борислав Михайлов, както и акцията на спецпрокуратурата в централата на БФС.

„За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата федерация. Искането за оставка е паническо бягство от отговорност”, допълни Радев.

„Заяждане. Като беше правителството на Станишев или Орешарски, футболът по-добър ли беше. Няма футбол. Имаше даже футболисти, които си пазеха краката, за да ходят да изкарват пари на друго място”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Остра реакция дойде и от спортния министър Красен Кралев. В социалните мрежи той написа, че президентът Румен Радев за пореден път проявил некомпетентност и призова държавният глава да не използва българския спорт за политически атаки.

Атанас Фурнаджиев поема БФС

Кралев пита президента и дали думите му означават, че подкрепя расизма. 

„Крайно неприятно е България, която спаси 50 000 евреи да бъде олицетворявана с расизъм”, допълни Радев.

Дебатът във футболните среди става все по-сериозен. Всички са съгласни, че трябват мерки срещу расизма. Но с уточнението, че случилото се на стадиона може и да е предварително организирана провокация.

„Не е прецедент, подкарахме си я по български. УЕФА ни показа как е по европейски. Мачът е под мониторинг. Вземете си мерките и се овладейте, нещо което дълго време в България не се прави”, каза треньорът по футбол Велислав Вуцов.

Разследването в централата на Футболния съюз продължава. По информация на NOVA са иззети папки и документи, свързани с 14-годишното управление на Борислав Михайлов. Бяха разпитани шефът на съдийската комисия Йордан Сталев и още четирима души. Никой от тях не беше открит за коментар. Телефонът на Борислав Михайлов остава изключен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.