В спасителната акция участвали близо десет души

Еднометрова игуана е забелязана преди ден по улиците на Стара Загора. В акцията по залавянето й са участвали повече от 10 души.

Зелената игуана се е качила се на дърво на близо 20-метрова височина. Екзотичното влечуго вече е настанено в зоопарка в Стара Загора

Игуаната е била забелязана от строителен работник, който подал сигнал за огромен гущер към горещия телефон на Община Стара Загора. Оттам започнали спасителната операция.

Каква е визията на кандидат-кметовете за развитието на Стара Загора?

„Клоните бяха гъста растителност и  много тънки, но успяхме да се справим. По скоро време ни отне наместването, отколкото самото спасяване на животното”, каза Боян Даскалов - началникът на отдел „Административно и информационно обслужване“ на Община Стара Загора Боян Даскалов.

„Операцията по самото сваляне на животното продължи може би около 5-6 минути, но с подготвителните работи отне час, час и нещо”, каза доц. Радослав Михайлов - директор на зоопарка в Стара Загора.

„Предполагам, че не е от два-три дни изчезнала, защото пораженията, които виждаме по тялото й показват, че не са полагани грижи”, посочи още той.

„Всяко животно от този вид, трябва да бъде маркирано или с микрочип, или с някаква друга трайна маркировка, което да оказва, че това животно е точно това животно”, каза още той.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Екзотичното животно е зелена южноамериканска игуана. Тя е мъжка и е на около три години. „Те са пригодени за живот по дърветата изключително добри катерачи са със изключително дълги пръсти с здрави нокти, които им помагат да се залавят здраво за клоните на дърветата. В зависимост от теглото могат да бъдат и на много леки клони, да преминават от един на друг. Хранят се основно с листна маса, не са агресивни, макар, че понякога, като защитна реакция могат да отворят уста”, коментира доц. Радослав Михайлов.

Доцент Михайлов в своята практика има много случаи на спасени животни на странни места. „Ами случвало се е да вадим щраус от водоем, ако това ви се струва странно. Не само щрауси и кучета от дупки и мечки с бидони на главата”, посочи още той.

А еднометровата игуана вече е настанена в старозагорския зоопарк. Там компания ще й прави възрастен мъжки екземпляр. Започнато е лечението й.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook