Магистратите определят казаното от председателя на ВКСпо случая "Полфрийман" като „безпрецедентна и откровена намеса” в работата на съда

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с позиция по повод изявлението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов отпреди дни. Тогава той отправи призив към вътрешния министър Младен Маринов да пусне Джок Полфрийман. В обръщение до медиите съдия номер едно напомни, че има решение за освобождаването на австралиеца и призова за максимално бързо магистратите от ВКС да решат ще преразгледат ли предсрочното му освобождаване.

"България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност", написа Панов. Пълния текст на писмото му четете ТУК.

„Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от председателя на ВКС”, се казва в позицията на Съдийската колегия на ВСС.

Те определят казаното от Панов като „безпрецедентна и откровена намеса” в работата на съдиите по делото „Полфрийман”.

„Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние”, казват още съдиите. 

"Призоваваме председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест", завършва позицията.

Пълния текст вижте ТУК.

Междувременно Лозан Панов изпрати до Сотир Цацаров писмо, в което напомня, че още чака информация за обвинителните актове, изготвени от кандидата за нов главен прокурор. Според Панов, това ще даде възможност за обективна оценка на качествата и познанията на Иван Гешев в областта на наказателното право. В момента Цацаров и Гешев са на работна визита в столицата на САЩ - Вашингтон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.