Недостатъчният сън пък ги прави неспособни да осъзнаят какво се случва във връзката им

Липсата на комуникация, неактивният сексуален живот и недостатъчното време един за друг са сред най-честите причини за раздялата на младите родители, сочи проучване, направено във Великобритания и цитирано от БТА.

Допитването на Ченъл Мъм и Бейби Шоу е обхванало 2000 майки и татковци. Резултатите показват, че една трета от родителите изпитват сериозни проблеми във връзката си през месеците след раждането на бебето, а една пета се разделят окончателно през първата година.
Авторите на проучването са установили, че до раздяла се стига най-често през първите шест месеца след появата на дете. Една на всеки три двойки изтъква като основна причина за разрива "пълната липса на комуникация". Около 30 на сто от родителите споделят, че по-рядко правят секс след раждането на детето. 29% пък казват, че им липсва привързаността, която са имали един към друг преди появата му. Изневярата, редовните скандали, по-слабата ангажираност на единия партньор с грижите за бебето, опитите за приспособяване към новата отговорност също водят до неразрешими проблеми между родителите.

1/4 от анкетираните обаче признават, че са имали проблеми във връзката и преди появата на бебето, които са се задълбочили след раждането му. Данните от допитването сочат още, че над 60% от родителите не са били подготвени за огромното въздействие, което бебето оказва върху живота им. Половината от двойките споделят, че се карат по-често. 1/3 пък разкриват, че понякога с дни не разговарят с партньора си. Липсата на секс или натискът за интимност най-често стават повод за скандали, заедно с недоспиването.

1/5 от младите родители казват, че липсата на сън е толкова сериозна, че ги прави неспособни да осъзнаят какво се случва във връзката им. За жалост 25 на сто от двойките почти не намират време за себе си след раждането на бебе, а 28% признават, че когато са заедно, не правят нищо друго, освен да се карат.

20 на сто от двойките споделят, че не взимат никакви мерки, за да съхранят връзката си през първите месеци след появата на дете. Около 23% се обръщат за помощ и подкрепа към близки и приятели, а 24% се стремят да си поделят домакинската работа. Други методи, които партньорите използват, за да поддържат добрите си взаимоотношения, са споделянето на нощните хранения, намирането на време за секс, излизанията вечер и срещите с приятели.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.