Най-ефективният начин за справяне с вирусите е ваксината

Есента е време за разходки в парка, топли шалове, ароматен чай и уютни вечери. За да предотвратите настинки или грип през този вълшебен период, е добре да следвате някои полезни препоръки.

Ваксинирайте се

Все още не е измислено нищо по-ефективно за предотвратяване на вирусни заболявания от ваксинацията. Това важи особено за възрастните хора: при тях вероятността настинката или грипът да доведат до сериозни усложнения е много по-голяма. Но дори все още да сте млади, не трябва да пренебрегвате ваксината.

Снимка: iStock

Мийте ръцете си по-често

Мйте ръцете си не само преди хранене, но и след всяко посещение на обществени места (например градски транспорт), както и след физически контакт - например ръкостискане. Вирусите могат да са по дръжките на вратите, мобилните телефони, компютърните клавиатури и парите. 

Снимка: iStock

Не яжте на работното място

Колкото и да бързате и колкото и натоварен да е работният ви ден, не се изкушавайте да се храните на работното си място. Освен ако не работите в изолирана стая, в която никой не влиза, разбира се. 

Снимка: iStock

Движете се на открито 

Активният начин на живот винаги е от полза, особено в сезона на грипа и настинките. Редовните физически упражнения не само ни помагат да останем във форма, но и укрепват имунната ни система, помагайки й да издържа на външни заплахи. 

Снимка: iStock

Избършете повърхностите с дезинфектант

Ако работите в офис, избършете дръжките на вратите, работните плотове, вратите и други места, които прекалено много хора докосват през деня, с дезинфектант или поне с мокри кърпички. Няколкото секунди, които отделяте за почистване, в крайна сметка могат да ви поддържат здрави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.