Специално за „Плюс – Минус. Коментарът след новините” темата коментира проф. Владо Бучковски

За трети път в рамките на 16 месеца европейските министри не постигнаха съгласие дали да започнат преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Политиците и голяма част от обществото в Северна Македония очакваха страната им този октомври най-после да получи поканата.

Само преди няколко дни оптимист по темата беше и бившият македонски премиер проф. Владо Бучковски, който прие екип на „Плюс – Минус. Коментарът след новините” в кабинета си в Скопския университет. С него разговаря Иво Тодоров.

„Според мен Македония беше подготвена още през 2005 г., когато получи статут на кандидат за членство, заедно с Хърватска. Нашите планове бяха да вървим заедно. През 2001 г. получихме първи шанс, подписвайки споразумението за стабилизация и асоциация. Това беше след кризата от 2001 г. През 2005 г. направихме малко чудо след другата криза, когато бяхме на ръба на гражданска война. Станахме лидер на Западните Балкани в процеса на интеграция”, коментира бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски. 

Макрон и Меркел в сблъсък заради Северна Македония

По думите му Македония е била в стагнация повече от 12 години. „Мисля, че сега е нашият втори шанс за позитивен изход този октомври. Накрая всичко ще зависи от гласа на Франция. Имаме голяма поддръжка от Германия и на второ място от България. Когато вие председателствахте Съвета на ЕС върнахте на дневен ред темата за разширяване на съюза”, посочи още бившият премиер. 

„Повече от 10 години ние не давахме повод да получим отговор на искането за присъединяване в ЕС. След големите успехи, договора за приятелство и сътрудничество с България, и с Преспанския с Гърция за официалното име на нашата държава, имаме по-големи шансове за членство”, допълни още той. 

Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за членството на Скопие и Тирана

Според Бучковски когато нещо очевидно е общ исторически факт – не може да бъде оспорено. „Мисля, че ненужно комисията около Гоце Делчев създаде напрежение и смятам, че трябва да търсим и други личности, които ни свързват. Бяхме наясно, че имаме период в нашата история, който ни разделяше”, каза проф. Бучковски. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.