Поредна нощ на сблъсъци с полицията

Най-малко 41 души са ранени, а 20 - задържани, по време на протестните митинги в Каталуния в сряда. Трети пореден ден на протести в Каталуния.Недоволството започна след като върховният съд произнесе  присъди на 9 сепаратистки лидери.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Недоволството на хилядите протестиращи отново прерасна в безредици по улиците на Барселона снощи. Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, като хвърляха срещу силите на реда бомби, камъни и съдове, съдържащи киселина. Подпалени бяха автомобили, а на няколко места в Барселона бяха издигнати барикади. За утре е обявена генерална стачка в областта. Лидерът на Каталуния призова незабавно да се сложи край на насилието.

Според испанските медии в протестите в сряда са участвали повече от 20 000 души. Съобщава се, че протестиращите са хвърляли поп полицаи коктейли Молотов и предмети,съдържащи киселина, както и, че са подпалили контейнери за боклук и автомобили.

Безредиците започнаха в Каталуния на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконния референдум за независимост през 2017 г. Деветима души бяха признати за виновни за бунт и получиха присъди от 9 до 13 години затвор, а трима бяха глобени за неподчинение.

Протестите в Барселона ескалират (ВИДЕО+СНИМКИ)

В резултат на безредиците в понеделник, епицентърът на които беше летището в Барселона, бяха ранени 131 протестиращи и около 70 служители на реда. Във вторник вечерта настъпиха сблъсъци между радикали и правоприлагащи органи в Барселона, Тарагона, Жирона и Лерида. В каталунската столица протестиращите издигнаха барикади по улиците и запалиха огньове. Задържани са около 50 души.

Протестите и блокирането на пътища и железници в автономната общност продължиха и в сряда. Колони от протестиращи се отправиха към Барселона от пет различни града в автономната общност. Те трябва да пристигнат в каталунската столица в петък - деня на общата стачка.

„Призовавам за спокойствие. Движението за независимост не е насилствено и винаги сме осъждали насилието. Не можем да допуснем инциденти като тези, които се случват по улиците на страната ни. Няма причина или оправдание за подпалването на автомобили и всеки друг акта на вандализъм. Протестите трябва да бъдат мирни и граждански”, каза регионалният лидер Ким Тора.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.