Борисов е в Брюксел за срещата на върха на ЕС

„Не помня да съм се изказал в подкрепа на войната. Напротив това е най-гадното. Трябва незабавно да прекратят”. Така премиерът Бойко Борисов коментира турската военна операция в Сирия.

Борисов е в Брюксел за срещата на върха на ЕС. Тя е изключително важна за бъдещето на Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit, европейската перспектива за Северна Македония и Албания, както и турската офанзива в Сирия. 

„Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа“, заяви Борисов. 

Пред журналисти премиерът коментира и очакваната покана за старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

„Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания", заяви премиерът. „Имаме ясно становище, много важно за Балканите, региона и съседските ни отношения – да се даде перспектива за ЕС. Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави“, добави премиерът. 

Попитан от медиите за Brexit, Борисов отбеляза, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. Още по темата според министър-председателя няма как да се коментира, преди тя да е минала през британския парламент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.