Това става по предложение на българския премиер Бойко Борисов

 „Предложението ми Европейският съвет да се върне към обсъждане на темата за разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе през май догодина в Загреб, беше прието от европейските лидерите. В декларацията от днешната среща имаме изречение, което дава тази перспектива за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, за която толкова настоявахме”. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където се провежда среща на върха.

3 страни блокираха старта на преговори с Тирана и Скопие за членство в ЕС

„Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“.

 

 

Меркел: Шансовете за определяне на дата за преговори с Албания и Македония не са добри

По-рано днес Борисов отново коментира темата с разширяването на ЕС.

„Нищо не е приключило, просто е отложено. Отчетена беше огромната работа, която свършиха колегите в Северна Македония и Албания. Да, безспорно има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са „за” тези две държави да получат своята перспектива”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където се провежда среща на върха.

„Нашата подкрепа винаги са я имали”, допълни Борисов.

Освен това Борисов е посъветвал македонския си колега Зоран Заев да не подава оставка заради отлагането на поканата за започване на преговори за присъединяване към ЕС. 

„Свършил е много работа и има още какво да се направи”, коментира Борисов. „Те са емоционални, положиха много усилия – никоя държава досега не си е сменяла името”.

Относно митата, които САЩ налага на част от европейските стоки, Борисов заяви, че нито една от тези стоки не касае България. „Нещо повече, смятам, че следващите месеци ще имаме много по-добро двустранно развитие на отношенията със САЩ”, каза премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.