Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Какво е „Консервация“ (Conservancy)? Това са големи участъци земя, често прилежащи към национални паркове, определени за екотуризъм. Тук земята не се използва за паша на добитък или земеделие, а е оставена дива и непроменена за изключително използване от дивата природа и малка туристическа популация, въоръжена с камери. Моделът вече е станал печеливш, както за живите диви животни и традиционните местни култури на Масаите и Самбуру, които живеят в тези райони, така и за туристите.

Масаите и Самбуру са пастири-номади, които през последните десетилетия са изпитвали сериозни ограничения върху традиционния си начин на живот. Земята, по която някога са скитали свободно със стадата си, е драстично намалена по площ и качество поради търговското земеделие и промените в околната среда. Дивите животни също са силно засегнати от фермерите, които са защитавали своите култури.

До 90-те години на миналия век най-популярната дестинация за сафари в Кения, Маасай Мара, страда от намаляваща дива природа и излишък от туристи. За да се промени разрушителната посока, е трябвало да се направи нещо креативно. Джейк Гривс-Кук убеждава 70 семейства масаи да отделят 3 200 хектара от своята изключителна земя за дивата природа. Така се създава първата консервация, собственост на общността, на територия, прилежаща към Националния резерват „Маасай Мара“. Този човек проправя пътя за множество други консервации, не само в екосистемата Мара, но и около Амбосели. Благодарение на тази идея, процъфтява не само дивата природа, но консервациите помагат за създаването на училища и клиники в целия регион. Всъщност моделът работи толкова добре, че все още се създават нови консервации в Кения.

Има много предимства да си резервираш сафари в някоя от консервациите на Кения. Най-очевидното е ексклузивността – няма тълпи и глъчка, няма закъснели туристи. Най-вероятно ще сте в единственото превозно средство, от което ще станете свидетели на красива сцена сред дивата природа. 

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, тази неделя от 13.00 ч. по Diema