Решението му идва часове след като Франция блокира започването на предприсъединителни преговори за членство в ЕС

Премиерът на Северна Македония ще поиска предсрочни парламентарни избори. Зоран Заев няма да подава оставка. Той обаче смята, че след като страната не получи дата за преговори с Европейския съюз, само народът има право да решава бъдещето.

Спряха Албания и Северна Македония за ЕС: Как това ще повлияе на Балканите?

На извънредна пресконференция в Скопие, премиерът Заев обвини Европейския съюз, че не е удържал обещанието си, въпреки че Северна Македония е изпълнила всичките си ангажименти - да реши проблемите със съседите си и да проведе реформи.

„Това, че Европейският съюз не успя да стигне до решение за започване на преговори с нас е негова историческа грешка. Това го потвърдиха всички европейски лидери. Ние направихме всичко, което трябва и всичко, което можехме”, заяви Заев.

3 страни блокираха старта на преговори с Тирана и Скопие за членство в ЕС

Премиерът на Северна Македония определи случилото се в Брюксел като несправедливост от страна на Евросъюза заради нерешени негови вътрешни противоречия. И подчерта, че Северна Македония е отговорна за своите решения.

„Нямаме време за губене. Затова моето предложение е бързи предсрочни избори. Избори, възможно най-бързо. Избори, на които вие, гражданите, ще вземете решението и потвърждението за пътя, по който трябва да продължи нашата страна”, каза Заев.

Той подчерта, че 27 от 28-те лидери на Евросъюза подкрепят започването на преговори. След отрицателното решение в Брюксел, почти всички премиери и президенти са насърчили Заев и македонския народ да продължат по европейския път.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.