В страната живеят голям брой турци и кюрди и напрежението между тях в миналото е прераствало в насилие

Няколко хиляди души, предимно от кюрдски произход, протестираха в няколко германски града срещу офанзивата на Турция в Северна Сирия, предаде БТА. В Германия живеят голям брой турци и кюрди и напрежението между тях в миналото е прераствало в насилие. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-много бяха демонстрантите в Кьолн. По данни на полицията става въпрос за около 5000 души, които се включиха в 2 шествия, организирани от леви групи в Кьолн. Двете шествия трябва да се обединят на градския площад, където е планиран голям протест по-късно днес, допълва ДПА.

В петък полицията съобщи, че обмисля да забрани демонстрацията поради опасения от насилие, но тази сутрин протестът получава "зелена светлина". Полицията каза и, че ще следи за плакати със символи на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Организаторите очакват в протеста по-късно днес да се включат предимно кюрди с подкрепа от крайнолявата партия "Левите" и други групи. Очаква се в протеста да се включат между 15 000-20 000 души.

Полицията също така очаква турски националисти да протестират. Полицейски говорите отбеляза, че силите на реда са готови да се намесят незабавно, ако се стигне до насилие.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.