Въпреки обявеното извънредно положение жителите на Сантяго отново демонстрираха

Демонстранти в чилийската столица Сантяго се сблъскаха с полицията и днес въпреки обявеното извънредно положение, предаде БГНЕС.

Извънредно положение в Чили след масови протести (ВИДЕО+СНИМКИ)

Денят започна и хиляди чилийци отново протестираха срещу поскъпването на градския транспорт. Те носеха тенджери и тракаха с капаците им или удряха по тях. Протестът им се изроди в насилие, когато сред протестиращите се появиха маскирани лица, които влязоха в конфронтацията със специалните полицейски сили и армията.

Сблъсъци имаше на площад Италия, близо до централата на правителството, както и в Пунта Алто, което е южно предградие на Сантяго, предаде БТА. Протести срещу дясното правителство на Чили имаше и в градовете Валпараисо и в Виня дел Мар, но там до сблъсъци не се стигна.

По-рано президентът Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата Сантяго. Така той натовари с отговорността по сигурността армията след ден на масови протести и бунтове заради поскъпването на билетите за метрото.

В петък протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, а метрото в столицата беше затворено заради вандалски прояви в някои от станциите. Демонстрациите избухнаха, след като цената на билета за метрото беше повишена от 800 на 830 песо (1,17 долара) за еднократно пътуване в пиков час, след като вече веднъж билетът поскъпна с 20 песо през януари.

Атаките срещу билетни автомати и прегради на метростанциите принуди властите да затворят цялата подземна железница, която е основен начин за транспорт в чилийската столица - на ден с нея пътуват над 3 милиона души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.