Възможно ли е канабисът за медицински цели да бъде легализиран у нас, вижте днес след централната емисия Новини

Канабисът е познат на човечеството от хиляди години, а историята на използването му преминава през различни етапи, като през последните десетилетия все повече учени по света отново се вълнуват от мястото му в медицината. Журналистът Златина Зехирова и операторът Георги Георгиев тръгват по стъпките на българския разказ за едно растение с различни лица.

Канабисът съдържа над сто активни вещества, известни като канабиноиди и повечето от тях се намират в цветовете, а не в листата. Те имат различно влияние върху човешкото тяло, като ключовите съединения са две: канабидиол, който не е психоактивен и тетрахидроканабидиол, който е психоактивен. В България канабисът е разрешен за отглеждане, но само когато е с пренебрежимо ниски нива на психотропната съставка. Но защо някои производители пренасят бизнеса си в съседна Румъния, ще научите в Темата на NOVA днес. 

В Европа действа регламент, според който продуктите с канабидиол нямат достатъчно дълга история на консумацията и не могат да се употребяват като храна или хранителна добавка. По всичко личи, че този факт не спира търсенето на потребителите, които на свой риск си поръчват онлайн различни продукти с такова съдържание.

В България използването и отглеждането на канабис с психоактивното вещество тетрахидроканабидиол, наричан марихуана, е забранено за всякакви цели. Последното сериозно обсъждане за мястото на канабиса в медицината у нас се е състояло през 2015-та година.

Историята, която ще ви разкажем, няма общо с идеята за легализиране на марихуаната за развлекателни цели. Искаме да представим възможностите и правилата при използването на растението за медицина и бизнес.

Нищо не е черно или бяло, добро или зло. За да бъдат придобити повече знания за канабиса, са нужни смислени регламенти и изследвания. Каквато и позиция да избере човек в разговора за това растение с различни лица, трябва да бъде внимателен. Защото има достатъчно хора, които печелят от нечии надежди.

Гледайте "Растение с различни лица" в „Темата на NOVA“ днес, 20 октомври, веднага след централната емисия новини.