Жертвите на демонстрациите са най-малко 10

Петима души загинаха снощи в протестите, обхванали столицата на Чили. Демонстранти подпалили фабрика за дрехи, което довело до фаталния изход. Според медии, пожарът всъщност е дело на крадци, които се възползвали от хаоса по време на митингите. Това е втория смъртоносен инцидент, откакто избухнаха протестите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Трима загинаха вчера в пожар в магазин. В Сантяго и още няколко от по-големите градове в страната е обявено извънредно положение и е въведен полицейски час. Повод за избухването на протестите беше решението, да се повиши цената на билета за метрото в столицата. Причините, обаче, са недоволство от поскъпването на живота и увеличаването на разликата в стандарта на бедни и богати.

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

"Протестиращите казват, че не са доволни. Ние също не сме доволни. Но по този начин не може. Сигурен съм, че хората които подпалиха метрото, не са тези, които наистина страдат”, казва Антонио Ваядарес, жител на Сантяго.

"Тук съм родена и тук живях цял живот. С очите си видях как строят тези метро станции. И сега това. Метрото е за всички, за мен, за внуците ми - за всички”, допълва Гладис Зуниха.

Извънредно положение в Чили след масови протести (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

Чили е обхванат от обществени вълнения от 6 октомври, когато властите увеличиха цените на билетите за метрото. Мирните демонстрации бързо прераснаха в жестоки сблъсъци с органите на реда и размирици. В петък насилието достигна пика си, след като протестиращите изгориха няколко метростанции, автобуси и офис сгради. Метрото в Сантяго беше затворено за уикенда, а нанесените му щети се оценяват на 200 милиона долара. В града беше обявен комендантски час.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.