Това сочи анализът на дружествата, изготвен по нареждане на енергийния министър

Българската енергетика е готова да посрещне природни бедствия и аварии през идващия зимен сезон. Tова показаха проверки на енергийното министерство. До края на октомври ще се премахнат и клони на единични дървета покрай електропроводите, за да не причиняват аварии.

От години свикнало на проблем с тока, наскоро русенското село Николово получило нов трафопост. И тази зима хората се надяват да не се сещат за минали сезони.

„Зимно време при буря си изключват тока. Два дни от едната страна на улицата няма ток - сутрин в 8 го спират до 5. На другите два дни - на другата улица няма”, каза Иван Панайотов.

„Хладилници са разтопяват, когато го пуснат много силно идва и някои уреди не могат да издържат”, допълни той.

Петкова: Енергийната ни система е стабилна

Системата ще издържи дори при трудни природни условия, уверява държавата. Енергийното министерство провери 150 обекта в страната - Електроенергийния системен оператор и трите ЕРП-та. На оглед преди зимата минаха подстанции, възлови станции, въздушни линии с високо, средно и ниско напрежение, трафопостове.

„Така е направено, че 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата да се реагира навсякъде. Пропуските бяха по отношение на липса на схеми, липса на осветление на трафопостове. Иначе видяхме, че ЕРП-тата продължават със сервитутните зони и с кастренето на единични дървета”, заяви Иван Маринов от „Сигурност на енергоснабдяването” към Министерство на енергетиката.

В монтанското серло Трифоново не са от проверените. Но и зимата не ги плаши. „Ние се отопляваме на дърва, не на ток”, каза Славейко Стефанов.

От енергийното министерство уверяват, че и трите ЕРП-та имат достатъчно аварийни екипи с високопроходими автомобили и ако се наложи спешно да се възстановява електрозахранването, няма да има места без ток задълго.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.