Вицепрезидентът даде специален брифинг

Днес Европейската комисия ясно и категорично заявява постигнатият от България прогрес в рамките на механизма за сътрудничеството и проверка”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на специален брифинг. Той бе даден, след като Брюксел оповести по-рано днес последните доклади за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), предаде репортер на БГНЕС.

ОКОНЧАТЕЛНО: Пада мониторингът на ЕК за България

„Механизмът е създаден с решение на Европейската комисия, поради тази причина той трябва да приключи с решение на Европейската комисия, преди това ЕК ще изпрати доклада и мнението на Съвета на ЕП. Няма да спекулирам с точната дата кога това ще се случи, заяви Захариева отбелязвайки, че днес се появиха редица интерпретации на заключенията в доклада и съобщения, че мониторингът върху България пада. Разбираме, че до края на мандата на тази комисия остава малко време, така че не мога да посоча дали ще бъде в рамките на тази комисия или дали ще бъде в рамките на мандата на следващата”, добави още Захариева.

Тя е категорична, че за първи път Европейската комисия много ясно в свой доклад констатира изпълнение на ангажиментите на България по всички показатели. „Реформата е процес. Тя не се прави заради Брюксел. Реформата се прави заради българските граждани. Независимо дали има или няма мониторинг, реформите ще продължат”, заяви още министърът на външните работи. От своя страна вътрешният министър Младен Маринов заяви, че сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби.

Емил Радев: Падането на мониторинга на ЕК e голям успех за България

"В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСП и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище", коментира Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер .

В допълнение към ангажимента за провеждане на реформи във връзка с борбата срещу корупцията, Еврокомисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да се въведат процедури за отговорността на главния прокурор и защита на независимостта на съдебната система в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Комисията също така отбелязва ангажимента на българските власти да приемат законодателство, което гарантира автоматичното отстраняване на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и задължителното оповестяване на членство в професионални асоциации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.