Новината съобщи вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

Кюрдските формирования, които са част от въоръжените „Сили на Демократична Сирия”, са напуснали зоната за сигурност, създадена от Анкара в Северна Сирия. Това обяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, предава БГНЕС.

„Получихме съобщение от командира на кюрдските сили, че всички техни въоръжени сили са изтеглени от зоната за сигурност под контрола на турските въоръжени сили", каза Пенс.

Приключиха преговорите между Путин и Ердоган (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Нашият екип продължава да провежда консултации и с двете страни. Надявам се в близко бъдеще прекратяването на огъня да действа постоянно. Тези консултации продължават.", добави вицепрезидентът.

За първи път от началото на войната: Башар Асад посети фронтовата линия в Идлиб

Според Пенс споразуменията, постигнати като част от американско-турските преговори за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, „ще осигурят мир и ще защитят всички жители на този засегнат от войната регион“. „През последните пет дни е запазено временно прекратяване на огъня“, допълва той, отново подчертавайки, че американските войски, разположени в Сирия, се завръщат у дома.

Същевременно руски и турски военни започват съвместно патрулиране в Северна Сирия. Това стана ясно след срещата в Сочи на Владимир Путин и Реджеп  Ердоган. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.