Това обяви в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Младен Маринов

Задържани в Несебър около акцията срещу купуване на гласове ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес. Това обяви в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Младен Маринов.

Сред задържаните е и кметът  Николай Димитров.

ЦИК разреши градоначалникът на Несебър да бъде задържан

„Наближавайки датата на изборите, тези сигнали зачестяват”, допълни министърът и обясни, че само в понеделник са проверени 5-6 сигнала. „Схемите са най-различни. Всеки сигнал се докладва в прокуратурата. Всички действия по преценка на остротата на сигнала се провеждат и под надзора на прокуратурата. Постъпват и анонимни сигнали, и от явни заявители по отношение на всички политически сили. Всеки сигнал е проверен”, каза министър Младенов. Той отхвърли обвиненията на опозицията, че сигналите срещу управляващите не се проверявали.

Акция на спецпрокуратурата в Несебър срещу купуването на гласове (ВИДЕО+СНИМКИ)

ОКОНЧАТЕЛНО: Пада мониторингът на ЕК за България

Маринов коментира и отпадането на мониторинга на ЕК за България.

„Това е успех, свързан с дългогодишен труд на правителствата, така че да отговорим на всички европейски показатели”, каза министърът. „Това, което касае МВР, още при предишните доклади отпадна от мониторинга, но ние продължаваме да работим в тази насока”.

Степан Хиндлиян за скандала на мача: Темата се преекспонира

Що се отнася до расисткия скандал по време на мача България-Англия, Маринов каза, че не приема определението, че България е расистка държава.

„Не отричам, че има проблеми с футболното хулиганство и поведението на зрителите на стадиона. Ние инициирахме промени в закона”, каза вътрешният министър.

След мача с Англия са установени 27 души, като 3 от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, на останалите са съставени преписки със забрана за посещаване на спортни мероприятия за година и повече.

Маринов обясни, че от МВР искат на стадиона да влизат лица със самоличност и да се знае кой е закупил всеки билет.

Според вътрешния министър хората не трябва да разчитат само на МВР в такива ситуации. „Не искам да се разбира, че само МВР е отговорно за това. МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач, в Англия е така. Съгласно закона, футболните фенове на „Левски” имат регистрирана охранителна фирма, която също трябва да върши работа. Ако вървим в посока до всеки да има полицаи и да има контрол, няма да постигнем нищо. Трябва да се приемат промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане срещу лична карта, ни обвиниха, че превишаваме правата си", завърши вътрешният министър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.