Екатерина Захариева даде интервю за ТАСС в навечерието на посещението й в Москва на 20 - 22 октомври 2019г.

„Стремежът ни е да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Русия, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за руската информационна агенция ТАСС, публикувано в навечерието на посещението и в Москва на 20 - 22 октомври 2019г., предава БГНЕС.

„Убедена съм, че именно такъв диалог ще съдейства за развитието на сътрудничеството ни в областите от взаимен интерес, за намирането на взаимно приемливи решения по текущи въпроси на двустранните отношения, както и за размяна на мнения по актуални въпроси на международния дневен ред. сътрудничеството ни с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта”, каза още тя.

Захариева: Надявам се скоро българските студенти в Русия да получат право на работа (СНИМКИ)

„Ние придаваме и голямо значение на сътрудничеството в сферата на културата и образованието. Активизирането на политическия диалог трябва да намери израз в разширяването на търговско-икономическите отношения", посочи Захариева.

„От 8 години не е имало посещение на български външен министър в Москва. Това ще бъде и моето първо посещение в Русия, откакто от 2017г. заемам поста на вицепремиер и министър на външните работи. Радвам се, че тази визита се случва точно във време, когато нашите две страни отбелязват 140 години от установяване на дипломатически отношения и благодаря на г-н Сергей Лавров за поканата”, каза още тя.

„Визитата ми е посветена и бих искала да бъде на фона на желанието ни за продължаване на двустранния диалог с руската страна, основан на конструктивно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите. Ние сме заинтересовани да водим равнопоставен и взаимоизгоден политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и общата политика на ЕС и НАТО”, категорична бе тя.

Захариева и Лавров обсъдиха Балканите и сътрудничеството в енергийната област

„Бих искала да подчертая, че реакцията ни по повод изложбата на руското посолство в София на 9 септември няма нищо общо с операцията на нашите служби”, посочи Екатерина Захариева. „Още преди 20 години върховният законодателен орган на България - Народното събрание, даде своята оценка на тези събития и на техните последици за българската държава и общество, като прие Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен”, каза още тя. И допълни: „Бъдете сигурни, че нямаше да реагираме, ако такава изложба под надслов „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ бе организирана у нас на 9 май, а не на 9 септември”.

Запитана как оценява състоянието на двустранните отношения с Русия и какви перспективи вижда за развитието им, Захариева коментира: „Винаги има какво още да се желае особено в икономическото сътрудничество. Балансът в двустранния търговски стокообмен от десетилетия е в полза на Русия. През 2018 г. двустранният стокообмен е намалял с 4,1% до 4,144 млрд. долара, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4% и е съставило 3, 241 млрд. долара. Смятаме, че българските стоки биха могли да намерят по-добро място на руския пазар. Трябва повече да насърчаваме инициативата и на частните компании”.

По думите й през последната година и половина е бил възстановен политическият диалог между България и Русия на най-високо равнище. „Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев посетиха Русия през 2018 г. Председателят на руското правителство Дмитрий Медведев беше в София през март 2019 г. През юни 2019 г. президентите на двете страни Румен Радев и Владимир Путин се срещнаха в рамките на Санкт-Петербургския международен икономически форум. През юни на официалното посещение в Москва беше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева”, посочи Захариева.

„Смятам, че тези визити и срещи отвориха нови възможности за развитие на различни направления на двустранното сътрудничество”, каза още тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.