Президентът приветства успеха на примирие по границата със Сирия

Американският президент Доналд Тръмп обяви отмяната на санкциите, наложени в средата на октомври срещу Турция след предприетото от нея военно настъпление срещу кюрдите в Сирия, предаде БТА.

"Поисках от министъра на финансите да отмени всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на офанзивата на Турция", заяви Тръмп от Белия дом.

Президентът на САЩ даде да се разбере и че срещата му с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган може да се състои на 13 ноември, както е планирано. "Може да се срещнем много скоро", заяви Тръмп, представяйки стратегията си по този случай като успешна. "Животът на неизброим брой хора беше спасен, благодарение на сътрудничеството ни с Турция", подчерта той.

Турската офанзива започна след като САЩ обявиха, че се изтеглят от Североизточна Сирия. Много американски конгресмени и от двете водещи партии порицаха това като изоставяне на кюрдите, съюзници на Вашингтон в борбата срещу джихадистите от Ислямска държава.
Тръмп заяви, че Мазлум Абди, командващ на съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили, му е благодарил.

Тръмп: Може да се наложи САЩ да влязат във войни

Президентът на САЩ каза също, че малък брой американски войници ще останат в Сирия "в районите, в които има петрол". "Страните от региона трябва да поемат своите отговорности и да помогнат на Турция и Сирия да гарантират сигурността на границата си", добави Тръмп.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.