Това обяви президентът на Щатите Доналд Тръмп

Санкциите, които САЩ наложиха на Турция, ще бъдат отменени. Това заяви държавният глава на страната Доналд Тръмп по време на речта си в Белия дом, предаде БГНЕС.

"Рано тази сутрин правителството на Турция информира моята администрация, че ще спре боевете и настъплението си в Сирия и ще направи примирието постоянно. Ето защо, възложих на министъра на финансите да отмени всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на първоначалните офанзивни действия на Турция срещу кюрдите в североизточния граничен регион на Сирия", каза той в телевизионно обръщение.

Чавушоглу: Турция прекрати офанзивата си „Мирна пролет“ в Сирия

Президентът обаче отбеляза, че Белият дом ще възстанови санкциите, ако турските сили нарушат задълженията си. Тръмп подчерта, че и Турция, и Сирия, трябва да гарантират, че ИДИЛ няма да възстанови позициите си на нито една територия. Той допълни, че малка част от войниците на САЩ ще останат в Сирия. "Ние сме обезпечили добива на нефт и следователно малък брой американски войски ще останат в райони, където разполагат с нефт", каза държавният глава на САЩ.

Приключиха преговорите между Путин и Ердоган (ВИДЕО+СНИМКИ)

Турската офанзива, стартирана на 9 октомври, приключи миналия четвъртък след споразумение на Вашингтон и Анкара за 120-часово примирие. Днес външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, заяви официално, че турската военна офанзива „Мирна пролет“ в Сирия е прекратена.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.