Те бяха задържани при акция във вторник

Кметът на Несебър и четиримата общински съветници остават в ареста. Според разследващите те са обещавали по 100 лева на гласоподавател. Начело на схемата стоял самият кмет.

Николай Димитров, който се кандидатира за четвърти мандат, беше задържан в нощта на вторник срещу сряда след разрешение от ЦИК.

Според прокуратурата групата начело с Николай Димитров била създадена през август. Тогава петимата решили, че ще се борят за постове в местната власт на Несебър и Свети Влас.

„Това е сдружение на местни хора бизнесмени, които държат да останат в изпълнителната власт в случая в местното самоуправление на всяка цена”, каза Димитър Франтишек, ръководител на Специализираната прокуратура.

АРЕСТИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ: Кметът на Несебър и още четирима души с белезници

Членовете на групата набирали отговорници срещу 10 000 лв. Те съставяли списъци на потенциални избиратели, готови да гласуват срещу заплащане, твърдят разследващите.

„Около 20 август 2019 г. един от членовете на организираната престъпна група се е срещнал с жител на град Свети Влас и му предложил да работи за тях. Поискал е от него да му осигури най-малко 400 гласа за местните избори. За самите гласоподаватели била определена сума от по 100 лв. Списъкът съдържал имена на бедни хора и такива, които желаели да продадат гласа си”, посочи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Разследващите разкрили два случая как се предавали пари за избори. „При проведени 2 поредни срещи на бензиностанция един от членовете на групата е предал на два пъти парична сума на свидетеля, за гласоподаватели и отговорниците”, допълни Милева.

В същото време сподвижници се събраха на протестно шествие в Несебър в подкрепа на Николай Димитров. Те излязоха с тезата, че той е невинен. Блокираха и провлака към Стария град.

„Тук сме, защото искаме кметът ни да си дойде, за да проведем нормални избори в община Несебър. Тук не са най-големите престъпници. Нека някой да каже колко пари са му дали и кой”, каза протестиращата Иванка Тонева.

Петимата задържани ще се изправят пред съда утре за мерки за неотклонение. Дали ще останат зад решетките за изборите, предстои да разберем.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.