От „Дондуков” 2 съобщиха, че президентът ще се запознае с документа след завръщането си от Япония

ВСС изпрати решението си за избора на Иван Гешев за главен прокурор в президентството. А протестиращи срещу избора се събраха пред сградата на администрацията на държавния глава. Именно той трябва да подпише Указ за назначаването на Иван Гешев за обвинител номер 1 на България или да върне решението във ВСС. От „Дондуков” 2 съобщиха, че Румен Радев ще се запознае с решението на ВСС за избора, след завръщането си от Япония. Той се прибира късно тази вечер.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

Организаторите на акцията са сдружение „БОЕЦ” и една от десните партии у нас. По-рано през деня част техни представители успяха да се срещнат с част от администрацията на президента и да договорят среща с него следващата седмица. Тази вечер няма да има блокада на „Орлов мост”. Поне такива са намеренията на протестиращите засега. Те обаче са категорични, че трябва да има процедура за избор на нов главен прокурор по нови правила.

„Очакваме да има вето на президента, за да се върне процедурата в начална позиция”, каза един от протестиращите.

„Президентът е последната надежда в този случай. Румен Радев трябва да чуе хората. Трябва да осъзнае, че има прекалено много въпроси”, допълни млада жена, участничка в протеста.

Новите правила, за които недоволните настояват трябва да преминат през промяна в Конституцията. Право на такава имат президентът и 2/3 от народните представители. Според конституционалисти колкото повече се бави решението на държавния глава, толкова по-голям е шансът да влезем в конституционна криза.

Според Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет изпраща незабавно на президента решението си за избор на нов главен прокурор. Едва след  указ на държавния глава новият обвинител номер едно ще встъпи в длъжност. „Президентът няма срок”, каза Наталия Киселова, секретар по правни въпроси на Росен Плевнелиев.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Ако президентът Радев не подпише Указ за назначаването на Иван Гешев, пред Висшият съдебен съвет има две възможности. Според някои юристи, кадровиците  трябва да прегласуват  решението си за одобрения вече кандидат.  Други пък са категорични - процедурата за главен прокурор трябва да започне отначало. Минути след избора на Гешев, от  ВСС  обясниха какво ще направят. „Процедурата при връщане на кандидатурата и съответно неиздаване на Указ е отново да се подложи на гласуване същата кандидатура. Знаете, че при повторно гласуван избор, президентът ще бъде задължен да го назначи с указ”, каза Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия:.

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров напомня, че държавният глава трябва добре да обоснове всяко свое решение. В това число и ако реши да върне Указа за назначаването на новия главен прокурор. „Категоричен съм, че Висшият съдебен съвет трябва да се опита отново да препотвърди вече направената кандидатура. Иначе излиза така, че Висшият съдебен съвет взима, така, много лековато такива решения. А те са много важни за страната, безспорно”, обясни проф. Киров.

Кой е Иван Гешев?

А новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, след 10-часово заседание на ВСС, заяви че по Конституция президентът има последната дума. „Не съм коментирал по никакъв начин решението на президента. И въобще на институцията. Аз смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция”, коментира Гешев.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.