Преминаваме към зимно часово време на 27 октомври в 04.00 ч.

Връщаме стрелките на часовника с един час назад в събота срещу неделя. Тази нощ ще спим повече. На 27 октомври точно в 04.00 ч. преминаваме към зимно часово време. А часовниците вместо 04.00 ще показват 03.00 ч.

Миналата година Еврокомисията излезе с предложение да се сложи край на смяната на стрелките. Всяка държава членка трябваше да реши дали да премине постоянно към лятното или към астрономическото часово време. До консенсус обаче не се стигна и решението се отложи за 2021-а. Всяка сутрин Красимира и Слава стават преди всички, за да изпекат топли кроасани за закуска.

Краси предпочита винаги да е на лятна вълна - дори това да означава да е тъмно, когато отива на работа.

„Когато денят е по-дълъг, е по-приятен за разходки. Зимата е препоръчителна за излежаване и почивка”, сподели тя.

След всяка смяна на часа Слава усеща промяна в настроението на клиентите. „Има такива, на които им влияе, но като им се усмихнем ние и те ни се усмихват”, каза още Слава Иванова.

13 пътнически влака ще чакат 60 минути по гарите заради смяната на времето

Психиатърът Веселин Герев проучва влиянието на смяната на часа върху хората вече от 20 години. 

„Тръгвайки си вече час по-късно от работа, психиката ни е настроена на съвсем друг динамичен стериотип - вече не сме толкова активни и внимателни. Ще допускаме повече грешки, ще бъдем разсеяни, защото по старата програма ще сме си тръгнали от работа”, поясни Герев.

Заради проблеми с концентрацията в първия понеделник след смяната на стрелките се увеличавал и рискът от трудови злополуки и пътни произшествия. Хората, приемащи лекарства в определен час, също трябва да са внимателни, твърдят експертите. 

„Особено за диабета, където 3 пъти на ден трябва да се поставя инжекция инсулин. Съветвам хората, страдащи от заболявания, да изтеглят с 15 минути всеки ден приема на медикаменти напред,  а не назад. За да могат за 3 дни да се синхронизират, за да не е толкова стресов приемът на медикаментите”, каза още Герев.

Засега обаче преговорите в Брюксел за избор на единно часово време са замразени, казва евродепутатът Андрей Новаков. 

Решение, което ще засегне животът на 500 милиона души. Освен да избере едно от двете времена за постоянно, всяка държава членка трябва и да го съгласува със съседната.

„Хипотетично съществува вероятност България, която е на брега на Черно море и Холандия, която е на брега на Атлантическия океан, да са в една и съща часова зона, а например Франция и Германия да са в две различни. Това би оказало влияние върху бизнеса и пограничните райони”, смята Новаков.

Засега преобладаващо изборът на  държавите членки клонял към зимното часово време. Окончателното решение обаче се очаква чак след две години. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.