Протестът е срещу социалното неравенство и апатията на управляващия елит към него

Един милион души участваха в протест в Чили. Това е най-голямото множество, събирало се в страната от десетилетия. Трафикът спря почти изцяло, като дългата колона от хора премина няколко километра в центъра на столицата. Протестът беше почти изцяло мирен, за разлика от сблъсъците през изминалите няколко дни. Митинги имаше и в други градове на страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Впечатляващо е. Има наистина много хора. Знаехме, че протестът ще е многоброен, но никой не е очаквал да е толкова голям", каза Лукас Гансон.

Снимка: EPA/БГНЕС

Видео: Ruptly

Протестът е срещу социалното неравенство и апатията на управляващия елит към него. Много хора носеха тигани и тенджери, за да вдигат шум и искаха по-високи заплати и пенсии.

Снимка: EPA/БГНЕС

"Чувствата са смесени - носталгия, яд, страх и съжаление. Дълго искахме масова демонстрация и накрая стана. Мисля, че това е от полза за всички, но в крайна сметка имаме една цел", каза още Каролина Систерна.

Чилийският парламент е евакуиран заради безредици

Видео: Ruptly

Десният президент, милиардерът Себастиан Пинера, вече обеща редица придобивки, но това не спря протестите. Пинера благодари на хората след митинга в събота, че не е имало насилие. В 6-милионния град продължава да е наложен полицейски час и е обявено извънредно положение. Полицията каза, че протестиращите не са били 1 милион, а 250 000.

Снимка: EPA/БГНЕС

Видео: Ruptly

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.