Той е най-големият на Балканите за тази седмица

Пожарът над Чипровци се разраства. Огънят вече е обхванал повече от 15 км площ само от българска страна, а бушува и от сръбска страна. Горят високи храсти и треви, а гасенето е трудно, защото теренът е труднодостъпен.

Според участници в гасенето, има данни огънят да е предизвикан умишлено. Пожарът край Чипровци е най-големият на Балканите за тази седмица

Над 90 пожарникари, доброволци и горски служители се включиха в гасенето. Единият хеликоптер, който е бил изпратен от авиобаза Крумово и гасеше пожара около обяд, се е върнал, тъй като е имало вероятност да се разбие заради гъстия дим. 

„Гори буквално навсякъде. Това затруднява допълнително стратегията за гасене на пожара. Изхвърлихме 9 тона вода в района на пожара. Изключително задимено е в момента. Теренът е изключително неподходящ за гасене на пожар. Към момента не е подходящо гасене по въздух”, заяви военният пилот Борислав Тафков.

По сателитните снимки се вижда, че димът от този пожар се издига от Стара планина и с вятъра достига чак Благоевградско или на 150 км.

„За радост, засегнатите площи в България не са изцяло гори. Остават само две огнища, които представляват проблем за нас. Проблем, който надявам се да бъде решен още утре“, заяви гл. комисар Николай Николов – директор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

И хората в Чипровци се надяват огъня по скоро да бъде овладян. „Молим се за дъжд, защото не заслужаваме такава участ. Много е лошо“, каза Лидия Колева – жител на Чипровци.

Вече тече и разследване дали пожарът е умишлен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.