Темата коментират директорът на 107 ОУ "Хан Крум" и психолог Александра Петрова

9 от 10 учители са подложени на огромен стрес, който води до доста голямо изхабяване, сочат предварителните данни от първото национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти у нас. 

Проучването е обхванало 3000 педагози от всички области на страната и от всякакви възрасти.  То е по идея на синдиката, Министерството на образованието и науката и Пловдивския университет.

"Учителите нямат идея как да се справят с родителите. В днешно време децата са много променени по отношение на познавателните им потребности и умения. Съвременните преподаватели не успяват да се справят с учениците". Това каза в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" психологът Александра Петрова за причините, които стресират учители.

Директорът на 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш обясни, че за да бъде едно образование успешно, то трябва да бъде привлекателно. "Това става чрез различни стимули. Най-вече обаче зависи от децата и училището, с които работиш", каза още Калапиш.

Учителите са сред най-честите жертви на "бърнаут"

По думите на Петрова проблемът на агресията на децата към учителите е комплексен. "Децата в днешно време нямат уважение към училището като институция. По време на час учителите единствено правят забележки на учениците, вместо да си преподава урока спокойно", каза още тя.

Според директора на 107 ОУ "Хан Крум" педагозите няма на кого да се оплачат. "Родителят може навсякъде да си подаде молбата, докато при нас няма такава възможност. Търсим помощта на психолозите", заяви Калапиш.

Психолог Петрова смята, че голям процент от родителите прехвърлят отговорността върху учителите. "Идва процес, в който преподавателят се опитва сам да се справи с деца, които са възпитавани в различни семейни среди", добави тя.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.