Въпреки сигналите за забавяне на европейската и световна икономика, през следващата година се предвижда ръст на българската с 3.3%

България продължава да е най-бедната страна в ЕС, въпреки темповете на ръст на заплатите. На фона на сигналите за забавяне на европейската и световна икономика през следващата година у нас обаче се предвижда ръст с 3.3%, докато средният за Европа е 0.5%. За сравнение, тази година Китай забавя растежа си от 8% на 6.2%, а икономиките на преките ни конкуренти като Румъния, Чехия и Полша растат с по-бързи темпове.

„Държавата е длъжна да седне на една маса с работодателите и синдикатите и да обсъди бюджета, но това не означава, че може да има някакви промени. Хубавото в този бюджет е, че има увеличение на парите за учителите и повишение с 10% на средствата за заплати в публичния сектор. В социалната политика обаче няма нищо ново, като различните плащания не са индексирани по никакъв начин”, коментира Ваня Григорова, икономически съветник от КТ „Подкрепа” в ефира на "Здравей, България".

Тристранният съвет обсъжда Бюджет 2020

Минималното обезщетение за безработица остава 180 лв. на месец. Това означава, че плащайки осигуровките си, ако напуснете работа по взаимно съгласие, ще получавате не повече от тази сума като обезщетение. Майките през втората година на майчинството ще продължат да получават по 380 лв. - далеч под чистата минимална заплата, пояснява Григорова.

"Гарантираният минимален доход остава 75 лв. За нас това също е добра новина, тъй като при тази криза на пазара на труда, хората не трябва да бъдат мотивирани да стоят безработни”, допълни Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той определи Бюджет 2020 като балансиран. И допълни: "Има нулево бюджетно салдо – приходите са равни на разходите, няма дефицит”.

БЮДЖЕТ 2020: Бизнесът иска повече ефективност, а синдикатите - пари за хората

„Когато говорим за това дали ръстът на икономиката е догонващ, нека си представим, че западноевропеецът се храни със сьомга, а от следващата година ще има и малка купичка с хайвер – това е неговият растеж. Нашият е от двете филии, които имаме тази година, следващата ще получим половин филия повече, но в никакъв случай няма да стигнем до сьомгата”, коментира Григорова.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.