Медалите се дават на ученици с постижения от международни конкурси и олимпиади

Бъдещи космонавти и механици влязоха в новия випуск на "Отличниците на България". Инициативата е на вестник "24 часа". Медалите се дават на ученици с постижения от международни конкурси и олимпиади.

Само на 11 години Пламен сбъдва мечтата на почти всяко малко момче - да премине обучение за космонавт, и то не къде да е, а в една от само трите в света тренировъчни бази по модел на НАСА. Мястото си в лагера за космонавти ученикът от Велико Търново печели с есе. "Написах есе на тема "Екзопланетите - новите светове". Екзопланетите са планети извън нашата слънчева система, на които се предполага, че има живот", каза Пламен Дачев.

ЗАВЕЩАНИЕ ЗА 1 МИЛИОН ДОЛАРА: Българин от САЩ направи дарение на Медицинския университет

Така ученикът става част от 170 деца от цял свят, получили достъп до тренировъчния лагер. Там Пламен облича скафандър, тренира в тренажор в безтегловна среда и дори проектира колония на Марс. "Да стана космонавт или да изследвам планетите и да ги гледам с телескоп. Според мен може би има друг живот в Космоса, защото няма как да сме сами в безкрайната Вселена", каза още Дачев. 

Докато Пламен мечтае за бъдещето извън планетата ни, то Атанас и Велин мечтаят за бъдещето на Земята. Затова създават кола от най-ново поколение - "Баткомобилът", който работи изцяло на ток и е в нестандартна форма. "Прилича на автомобил, който виждаме всеки ден по пътя, просто е по-мъничък. Това е взаимствано от компютърна мишка и може би самата простота на изпълнението впечатлява", заявиха двамата. 

"Баткомобилът" е направен от фибростъкло и алуминий и може да измине 160 км с едно зареждане на батерията. С екологичния си автомобил учениците се класират на финала на световното състезание за електромобили в Лондон, но амбициите им не спират до тук. "Вече работим по трети модел електромобил и искаме да се разрастваме и да го певърнем в завод за електромобили в България", каза Атанас Христов. 

За да има България повече отличници, от просветното министерство готвят нови стипендии - ще ги получават учениците с високи резултати на матурите и избрали да учат в педагогически или инженерни специалности. "Най-добрите образователни системи са в тези страни, в които най-добрите ученици стават учители и респективно технологично най-развитите страни са тези, в които най-добрите ученици стават инженери", каза още министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.