Двама от тях променят Ню Йорк, другите двама - Лондон и Солун

Четирима легендарни кметове променят градовете три града - Ню Йорк, Солун и Лондон.

Християния Червенкова разказва за прокурор, който стана политик, милиардер, който влезе в обувките на кмет, за първия мюсюлманин-кмет на Лондон, както и за винаря, за когото креслото на градоначалник е призвание.

7 години Ню Йорк е под управлението на кмета-легенда Рудолф Джулиани, който от прокурор става политик. Десет години, преди да поеме кметския пост - Джулиани е главен прокурор на Ню Йорк. Той има мандат с рекорден брой присъди – над 4000 осъдени срещу едва 25 оправдани. На прицела му са босовете на организираната престъпност и корумпираните във властта, както и делата му срещу брокери от „Уол Стрийт" за 900 млн. долара.

През 1994 г. решава безкомпромисно да въведе ред в Ню Йорк, но вече като кмет. По заповед на Джулиани полицията трябва да арестува всеки, който хвърля празни бутилки, всеки, който рисува по стените, и всеки, който прескача без билет в метрото или проси пари. Дори заради дребно провинение всеки заминава директно в затвора, а престъпността в Ню Йорк рязко изчезва.

Как кмет успя да се задържи 8 мандата на власт?

Пиковият момент на популярност за Джулиани, по тъжна ирония на съдбата, се оказват терористичните атаки на 11 септември. Кметът на Ню Йорк пристига минути, след като вторият самолет се забива в южната кула на Световния търговски център. След атентатите сп. „Тайм” обявява Джулиани за личност на годината. Днес той е един от най-близките политически приятели на Доналд Тръмп. Неслучайно е личният адвокат на американския президент, срещу когото се води процедура по импийчмънт. ФБР и прокурорите от Ню Йорк започнаха съдебно разследване и срещу доскорошния си колега Джулиани.

Той е сред хората, които пишат история. Лондон има своя първи кмет-мюсюлманин - британецътот пакистански произход Садик Хан. Той е роден през 1970 г. в Лондон в семейство на пакистански преселници. Мюсюлманинът-сунит има седем братя и сестри, а след като завършва право, първоначално работи като адвокат на различни правозащитни организации. На 15 години се присъединява към Лейбъристката партия, а през 1994 г. е избран за общински съветник в Южен Лондон.

От 2016 г. Садик Хан  е кмет на британската столица. Той е първият мюсюлманин, който съветва и британското кралско семейство. В Лондон живеят над 8,6 милиона, над 1 милион от тях изповядват исляма. Като кмет замрази цените на билетите за градския транспорт за четири години напред, а като градоначалник на Лондонското сити, той разполага с годишен бюджет от 20 милиарда евро. На този фон заплатата му от 180 000 евро е сравнително скромна и стига максимум за наема на малка къща в някое от предградията на Лондон.

77-годишният Янис Бутарис ще бъде запомнен като „кмета чудо на Солун". Той управлява втория по големина гръцки град почти девет години. Списание „Шпигел" нарече Бутарис „най-необикновеният политик на Гърция".

Бутарис е винар по професия. Бил е алкохолик и не се опитва да крие истинското си лице зад политически идеологии. Точно това го различава от останалите политици в Гърция. Политикът има 7 татуировки, обица на ухото, подкрепя легализацията на марихуаната. От потънал в дългове град, кметът успя да превърне Солун в топ туристическа дестинация, която носи приходи за милиони в местната хазна.

Преди да стане милиардер, предприемач, филантроп и кмет, Майкъл Блумбърг взима банкови кредити и работи на паркинг, за да плаща обучението си в университета. Няколко десетилетия по-късно той става бизнесменът, който променя „Уолстрийт", а след това и кметът, който преобразява Ню Йорк. Той е 108-мият градоначалник на Ню Йорк, който управлява мегаполиса в продължение на 13 години и е най-уважаваният предприемач в политиката. Блумбърг стабилизира бюджета на потъналия в дългове град и успя да се пребори с престъпността. Той е сред политиците с милиарди долари в сметката, но спечелени преди политическата кариера. Със състоянието си от 50 млрд. долара, Блумбърг се нарежда сред най-богатите хора в света и неслучайно кметът сам си определи заплата от точно 1 долар годишно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.