Софтуерът се управлява само с поглед

Компютър от ново поколение помага на деца с увреждания да посещават училище. Софтуерът се управлява само с поглед. Така въпреки тежката си диагноза децата могат да пишат, смятат и дори рисуват, заедно със съучениците си. И всичко това благодарение на инициативата на NOVA - „Промяната”.

Ани е родена с детска церебрална парализа. Не може да говори, нито да използва ръцете си. Това обаче не я спира да стане първокласничка. „Това е сбъдната мечта на Ани. Тя много искаше да е в масово училище с всичките деца”, обясни Диана Ангелова, баба на Ани.

На нейния чин обаче няма учебници, а само компютър. Благодарение на специалния си компютър, управляван с очи, Ани може да говори в синтезирана реч и да изразява своите мисли и чувства. До нея в часовете е ресурсният й учител. „За първи път се случва в България това, което става в едно училище в Търговище. Това дете влиза напълно, на 100% в клас, училище и учебна дейност. Госпожата задава задача 3+2 и Ани казва 5”, каза Бисер Борисов, ресурсен учител.

Макар и със закъснение компютърът помага да изгрее талантът и на още една ученичка - Анжела. „Тя прекъсна образованието си предвид на това, че учителите тогава не бяха готови за работа с нея. Дълбоко в себе си тя е страдала от това”, разказва майка й  Елена Пенчева.

Полуфиналисти в ПРОМЯНАТА връщат способността за общуване на хора с увреждания

 Днес на 49 години и с помощта на новите технологии Анжела вече завършва 12-ти клас. Обича да чете и пише свои стихове. „Коренно се промени нейният живот - тя преди това написа книгата "Моят живот- да имаш ляв палец", но я писа 3 години, тъй като я писа с палеца си, а сега с писането с очи всичко става по-бързо. Тя доби много голямо самочувствие”, казва още Елена Пенчева.

Технологията, проследяваща погледа, е адаптирана на български език блгодарение на Фондация "Асист" - полуфиналист в социалната инициатива на  NOVA - "Промяната". “Нашата фондация се фокусира върху децата и възрастните, които освен, че имат физически затруднения, не могат да посочват, не могат да говорят, но в същото време много от тези хора са с напълно запазени интелектуални възможности”, каза Евгения Христова от фондацията.

С подкрепата на „Уницеф – България” за втора поредна година в София бяха показани най-новите технологични постижения за хора с тежки увреждания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.