Присъдата е най-дългата, която Международният наказателен съд е постановявал

Бившият конгоански бунтовнически лидер Боско Нтаганда бе осъден на 30 години затвор от Международният наказателен съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Съдът постанови присъдата след като обясни, че бойци, лоялни на Нтаганда, извършвали брутални убийства на цивилни граждани.

Самият Нтаганда, спечелил прякора „Терминатор”, бе признат за виновен по всичките 18 обвинения, Сред най-фрапиращите е фактът, че в армията си включвал и малки деца като войници.

Присъдата е най-дългата, която Международният наказателен съд някога е постановявал, посочват от "Би Би Си".

Нтаганда беше първият човек осъждан от МНС по обвинения, че използва хора като роби за сексуални услуги.

46-годишният бунтовник, роден в Руанда, е участвал в редица въоръжени конфликти в Руанда и Демократична република Конго.

Кой е Боско Нтаганда?

- Роден през 1973г. в Руанда, където прекарва и детските си години
- Едва 17-годишен, той започва участието си във военни мероприятия като войник и бунтовник в Руанда и Конго
- През 2006г. МНС го обвинява, че използва деца за войници
- През 2009г. той става генерал в конгоанската национална армия
- През 2012г. напуска армията, като последвалите военни действия от негова страна принуждават 800 000 души да напуснат домовете си.
- През 2013г. се предава в американското посолство в Кигали, Руанда, след като се разделя с групата бунтовници
- Стигаме и до 2019г., когато Международният наказателен съд го осъжда на 30 години затвор за престъпления срещу човечеството.

Какво всъщност извършва Нтаганда?

- През юли тази година съд в тричленен състав намира Нтаганда за виновен по всички 18 повдигнати обвинения, сред които военни престъпления на богатата на минерали североизточна територия на Итури.

- „Нтаганда е бил високопоставен лидер, който е издавал заповеди за убийството на множество цивилни граждани”, казва при прочитане на присъдата съдия Робърт Фрем.

- В една от атаките, които Нтаганда и армията му извършват, са убити 49 души в бананова плантация с пръчки, бухалки, ножове и мачетета.

- „Мъже, жени, деца и бебета са намерени в полето. Някои от телата са открити голи с вързани ръце”, продължава съдия Фрем.

- Терористичните групировки в региона, имащи за цел да установят контрол над богатата на минерали територия, убиват повече от 60 000 души от 1999 г. насам.

- Съдиите постановяват, че Нтаганда лично е убил католически свещеник, докато командваните от него бойци са безчинствали в региона.

Каква е историята зад Нтаганда?

Нтаганда се сражава под командата на сегашният президент на Руанда Пол Кагаме, когато Кагаме е лидер на „Руандски патриотичен фронт”, който до 1994г. извършва геноцид срещу собствената си етническа група – туците.

През 2012 г. Нтаганда става основател на бунтовническата групировка „M23”, след като привлича в нея стотици войници от конгоанската национална армия. Тази група е разбита от властите година по-късно.

Редактор: Тони Господинов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.