Задигнали са дарения и икони

В края на миналата и началото на тази седмица в полицията в Русе са постъпили сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. В хода на изясняването им, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, криминалистите установили, че в периода от 24 октомври до 6 ноември тази година в църквите в русенските селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина е проникнато чрез взломяване на входните врати, срязване на халките на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства, съобщават от полицията.

ОБИР В ЦЪРКВА: Крадци вързаха свещеника на Роженския манастир

От всички храмове са установени кражби.  Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност. В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

Серия от кражби в църкви: Откраднати са и дарения за болна жена

В хода на предприетите и реализирани издирвателни мероприятия, съвместно от служителите на ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР - Търговище, като извършители на деянията са установени две лица – 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица, двамата известни на органите на реда. До момента полицаите са открили и иззели  19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

„ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА”: Обирджии атакуваха църква в София (ВИДЕО)

Двамата мъже са задържани в ОДМВР – Русе. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.