Той се чества от 1924 г. насам

Българската полиция отбеляза своя професионален празник. Тържествата на служителите на реда започнаха с поднасяне на венци пред паметника в градинката на църквата „Свети Седмочисленици" в София. За заслуги бяха отличени полицаи от различните областни дирекции на МВР.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Те са млади и вдъхват респект, тъй като основната им задача е да овладяват размириците в страната. Могат обаче да бъдат видени и по време на акции на прокуратурата и ГДБОП. Старши полицай Анелия Христова облича униформата преди 2 г., а инспектор Владимир Русков – преди 9 г. Посрещат празника на работа.

„За мен е призвание да съм тук. Който е решил, че ще изкара пари в системата на МВР – това не е вярно”, каза Владимир Русков.

Най-голямото предизвикателство пред Анелия Христова е да следи за реда по време на българското европредседателство миналата година. „Охранявахме НДК. С това стартира моята служба. За радост, всичко мина добре”, коментира тя.

За Владимир Русков най-тежкият момент е бил, когато той и колегите му трябвало да действат светкавично, за да спасят деца при пожар. „Огромен пожар на склад в София. Там трябваше да реагираме максимално бързо и да евакуираме болница „Надежда”, в която има много новородени деца, в кувиози. С моя екип се справихме много бързо”, каза той.

Макар че понякога жандармеристите се приемат на нож по футболни мачове и протести, често униформените са посрещани и с цветя.

„Ние се възхищаваме на полицаите, които носят с достойнство униформата си”, посочи Владимир Русков.

„Семействата ни са изключително горди, че сме избрали тази професия”, каза Анелия Христова.

Според тях професията „полицай” се развива стремглаво нагоре и до няколко години интересът към нея ще е голям.

„Това, което премиерът обеща и правителството прие – 10% увеличение на заплатите. Надявам се в частта персонал да успеем и да повишим и заплащането на нощния труд, което е справедливо искане”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Ако продължим да се развиваме с това темпо от последните 3-4 години, мисля, че ще е доста добре да се работи в системата”, каза Владимир Русков.

„Пожелавам си ако може по-рядко да се налага ние да излизаме и да противодействаме на престъпността и на масови безредици”, коментира Анелия Христова

„За мен е най-важното колегите да се приберат живи и здрави. Това какво сме свършили е част от нашата работа”, каза Владимир Русков.

Репортер: Стоян Нешев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.