По темата разсъждават водещите на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”

Какви биха били последствията при евентуални равни данъци в целия ЕС? Темата се повдигна в телевизионно участие на Паоло Джентилони, който заяви, че в България и Румъния има изключително ниски данъчни ставки, което пък е пречка пред икономическия растеж и това трябва да се промени.

„Данъчната хармонизация в контекста на Европейския съюз означава евентуално повишаване на данъците у нас”.  Това каза в рубриката „КоменарНО” водещият на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Владимир Сиркаров.

"КоментарНО": Децентрализацията като шанс за по-добро управление

„Жалко е, че г-н Джантилони разсъждава така, защото данъчната конкуренция е онова, което всъщност мотивира отделните юрисдикции, общности и държави да се развиват все повече и повече”, смята  колегата му Кузман Илиев.

„Държави като Италия, Франция и Германия във времето са натрупали капитал. Те имат по-високи реални доходи и могат да си позволят да са по-социални и да харчат повече. Но за държави като България, които тръгват от много ниска база на растеж, натрупването на капитал е изключително важно и ниските данъци са условие за това”, каза още той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.