Посетителите разгледаха командната зала на 5-ти и 6-ти блок

Над 520 души посетиха АЕЦ „Козлодуй“ в Деня на отворени врати. Най-голям интерес предизвикаха командните и машинните зали на 5-ти и 6-ти блок.

Най-малкият посетител беше двумесечно бебе, пристигнало заедно с родителите си от София, а доайен сред гостите бе 79-годишен мъж от Враца.

Завърши плановият годишен ремонт на VI блок на АЕЦ „Козлодуй”

Ян Рубис е от Словакия, но от три години живее в България. Дошъл е с приятели да види АЕЦ „Козлодуй“. „В Словакия имаме две атомни централи. Аз не съм успял да вляза в нито една. С колеги бяхме в началото на годината в Чернобил обаче това е нещо различно. Беше много интересно цялата турбина как работи”, каза той.

За целия Ден на отворените врати 5-ти и 6-ти блок посетиха над 500 души от цялата страна. Те питаха различни неща. „Хората се интересуват от нашата професия, интересува ги отчасти технологията”, коментира Тодор Оприцов – дежурен инженер на атомен енергоблок.

Удължиха срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

„Дойдохме, за да погледнем как работят блоковете. Детето има интерес. Иска да види баща й къде работи”, каза една от посетителките – Ирена.

„Татко е разказвал какво има и ми е интересно да го виня наистина”, допълни 9-годишната Никол.

АЕЦ „Козлодуй” празнува 45 години от създаването си

Част от посетителите се включиха гасенето на пожар в централата, за щастие - само на симулация. И отново на шега – Веселка осъществи детската си мечта да облече костюм на пожарникар. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.