Гръцката полиция арестува двама мъже и една жена, за които се предполага, че са замесени в терористична дейност

Гръцката полиция арестува двама мъже и една жена, за които се предполага, че са замесени в терористична дейност. Други 15 души са задържани в рамките на широкомащабна операция, започнала в петък, съобщават „Катимерини” и БГНЕС.

Полицията е претърсила 13 къщи и е открила 5 автомата АК-47, автоматичен пистолет, два пистолета, детонатори, динамит, TNT и гранати. Ще бъде проверено дали оръжията не са използвани при терористични актове, заявяват от полицията.

Заловиха близо 2 тона кокаин в Гърция (ВИДЕО)

Двамата арестувани мъже, на 41 и 43 години, са замесени в грабеж при хазартни игри в атинското предградие Холаргос миналия октомври. Друг мъж на 46 години, обвинен също в терористична дейност, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и експлозиви и фалшификация, вече е пуснат на свобода. Жената е обвинена в нарушаване на закона за огнестрелните оръжия.

41-годишният мъж е прекарал почти 8 години в затвора за участието си във въоръжената група „Революционна борба“. Той е освободен през февруари 2018 г., възползвайки се от закон, гласуван от тогавашното правителство.

Според направените балистичните тестове, част от намерените оръжия са били използвани при нападения срещу офисите на партия ПАСОК през януари 2017 г.

Седем души са загинали при терористична атака в Турция

Един от откритите автомати „Калашников“ е използван при нападението срещу мексиканското посолство в Атина на 31 юли 2016 г. Въоръжената група пое тогава отговорност за ръчна граната, хвърлена срещу френското посолство в гръцката столица, при което беше ранен полицейски служител.

Премиерът Кириакос Мицотакис поздрави полицията за борба с тероризма и Министерството на гражданската защита за арестите и повтори обещанието си „да приключи с проблема с вътрешния гръцки тероризъм веднъж завинаги“. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.