На 22 октомври двамата лидери подписаха меморандум за уреждане на ситуацията в Североизточна Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският лидер Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Сирия в телефонен разговор, като повториха ангажимента си към меморандума от Сочи, сключен на 22 октомври. Това се казва в съобщение на администрацията на Ердоган, съобщава БГНЕС.

Заради военната операция в Сирия: САЩ налага санкции на Турция

„Нашият президент проведе телефонни разговори с Владимир Путин. Те обсъдиха ситуацията в Сирия и потвърдиха ангажимента си към меморандума от Сочи на 22 октомври", се казва в изявлението на Анкара.

Страните са обсъдили и двустранните отношения и стъпките за засилване на търговията между двете страни, според администрацията на Ердоган.

На 22 октомври двамата лидери подписаха меморандум за уреждане на ситуацията в Североизточна Сирия на фона на турската офанзива „Мирна пролет” срещу кюрдската милиция.

Анкара: Турция защитава границите на Евросъюза

Съгласно споразумението руската военна полиция и сирийските гранични служители се ангажираха да улеснят изтеглянето на кюрдската милиция от границата на 18 мили, извън зоната на операция „Мирна пролет“. Русия и Турция оттогава започват съвместни патрули по границата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.