Датата 9 ноември 1989 г. променя стария континент и целия свят

Паметна нощ в Германия. Десетки хиляди се събраха пред Бранденбургската врата по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, въпреки студа и дъжда.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Нощта на нощите, след която нищо не е както преди. Така определи президентът на Германия събитията от 9 ноември 1989г. Франк-Валтер Щайнмайер призова германците да съборят собствените си стени. По думите му в страната са се появили нови – от разочарование, ярост и омраза.

От балкански и източни ритми до Бетовен - Берлин иска да покаже, че приема всички."Ако тази нощ, дори със сълзи на очите, ни напомня на смелите хора от отминалите години, то тогава ние не можем да гледаме безучастно как това, за което са се борили, е забравено", каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Той намеква за възхода на популистка партия в много герамански провинции. За други обаче миналото не е толкова далеч, за да забравят уроците от него.

"Нашите родители са напуснали Източен Берлин през 1986 година с нас – трите си деца, след като чакали одобрение година и половина. По това време държавата вече трябваше да пуска някои хора, защото се страхуваха, че ще има революция, каквато и по-късно имаше", каза Зузи, жител на Берлин.

 

Точната дата вече порасналите деца, дори са отпечатали на тениски, специално за честванията на годишнината. "Ние се гордеем с това – с родителите ни, че са го направили. Много беше смело и преживяхме много. Държавна сигурност ни подслушваше, някои членове на семейството ни са били в затвора заради това. Наистина сме преживели много", каза още Зузи.

Как Германия отбелязва 30-годишнината от падането на Берлинската стена?(ВИДЕО+СНИМКИ)

И все пак, 30 години по-късно, дори в Германия има разлика между източни и западни провинции. "Разбира се, има разлики и те са най-вече в икономиката. По-голямата производителност е на запад, а и заплащането е по-добро на запад отколкото на изток", каза още Андреас Бок от Европейски съвет за външна политика.

Според анализатора не икономическите разлики са довели до възхода на популизма в Германия, а бежанската криза, заради страха на източните провинции отново да не бъдат пренебрегнати. Други пък са недоволни от точно обратното, че Европа не помага достатъчно на бягащите.

"Европа няма право да се изолира така. Имам предвид, че европейците, които се радват, че могат да се движат свободно, трябва да се погрижат, защото на външните граници всеки ден умират хора", заяви жителката Луиза Майер.

Едно е сигурно, че в дните, в които се празнува падането на една стена, все повече се говори за издигнатите нови.           

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.