Бурята удари Индия и Бангладеш

Шестима души загинаха, а повече от два милиона други прекараха нощта, сгушени в приюти, докато циклона "Булбул" връхлита крайбрежията на Индия и Бангладеш с яростни ветрове и проливни дъждове, съобщава БГНЕС.

Циклонът донесе ветрове до 120 км/ч., когато удари в събота, затваряйки пристанища и летища в двете страни.

Един човек загина в Индия в събота, след като беше ударен от изкоренено дърво в Колката, докато друг загина при срутване на стена в близкия щат Одиша.

Още четирима са убити от паднали дървета в Бангладеш, заявиха местни служители в Службата за управление на бедствия.

В крайбрежната Хулна, най-пострадалият район в Бангладеш, дървета се люлееха силно и бяха изтръгнати от земята при жестоките бури, блокирайки пътищата и затруднявайки достъпа до района.

Някои ниско разположени части на областта са наводнени, заяви министърът по управление на бедствията Енамур Рахман пред АФП.

Властите заявиха, че циклонът отслабва, докато се придвижва към вътрешността.

"Булбул" удари крайбрежието при Сундарбан - най-голямата мангрова гора в света, която се простира както в Бангладеш, така и в Индия, и е дом на застрашени видове, между които бенгалския тигър и делфините Иравади.

Мангровите гори защитиха крайбрежието от пълното въздействие на бурята, каза заместник-шефът на метеорологичната служба в Бангладеш Айеша Хатун.

Повече от 2 милиона души в Бангладеш бяха преместени в убежища.

Войски бяха изпратени в крайбрежните райони, а десетки хиляди доброволци ходеха от врата до врата и използваха високоговорители, за да подканят хората да се евакуират от селищата.

"Нощувахме с още 400 души", казва Амбия Бегум, която пристигна в приют в пристанищния град Монгла в събота заедно със семейството си.

"Притеснявам се за добитъка си и за сламения покрив на къщата си. Не бих могла да ги донеса тук. Само Аллах знае какво се случва там", заяви 30-годишната майка на три деца пред АФП.

Около 1 500 туристи бяха заседнали на остров Сейнт Мартин в югоизточната част на Бангладеш, след като водните транспортно услуги бяха отменени.

В Индия около 60 000 души бяха евакуирани от домовете си, а полетите в и извън летището в Калката бяха спрени за 12 часа.

Ниско разположеното крайбрежие на Бангладеш, където живеят 30 милиона души, и източната част на Индия, редовно са удряни от циклони, които оставят следа от разрушение.

Стотици хиляди хора, живеещи около Бенгалския залив, загубиха живота си заради  мощните бури през последните десетилетия.

 

Докато честотата и интензивността на бурите се увеличават, отчасти поради климатичните промени, броят на смъртните случаи намалява заради по-бързите евакуации и изграждането на хиляди крайбрежни убежища.

Циклонът "Фани" беше най-мощната буря, която удари района през годините, убивайки 12 души през месец май.